Dodatki spożywcze – tajemnice kryjące się pod symbolem E

Dania gotowe należą do grona najchętniej kupowanych produktów przez Polaków. Do sklepów trafia coraz więcej potraw przystosowanych do szybkiego przygotowania w domu. Spowodowane jest to szybkim tempem życia i brakiem czasu na samodzielne przyrządzanie obiadów. Dietetycy przestrzegają przed zawartymi w tego typu produktach dodatkami. Czy naprawdę wszystkie są tak niebezpieczne? W tym artykule przyjrzymy się tematowi bliżej i opowiemy o dodatkach spożywczych, które są najczęściej stosowane przez producentów.

Czy dodatki spożywcze są dla nas bezpieczne?

Nie jest tajemnicą, że najzdrowsza dieta to taka, która składa się z naturalnych produktów. Kiedyś ludzie jedli to, co sami wyhodowali – warzywa, mięsa, owoce. Obecnie mało kto ma możliwość czerpać surowce z własnego gospodarstwa. To przywilej osób mieszkających na wsi. Mieszkańcy miast skazani są na łaskę lub niełaskę producentów żywności. Ideałem byłaby dieta składająca się tylko z produktów niskoprzetworzonych. Jednak szybkie tempo życia zmusza nas do sięgania po dania gotowe pełne dodatków spożywczych. Na szczęście nie trzeba się ich bać. Tajemniczy symbol E oznacza dodatki do żywności zaakceptowane przez EFSA oraz Parlament Europejski. Ich dystrybucję regulują akty prawne, w których znajdziemy wymienione grupy dodatków, produkty, do jakich można je dodawać oraz dopuszczone dawki użycia. Ponadto przepisy podają też, do jakich wyrobów nie można w ogóle stosować dodatków. Dodatki spożywcze są regularnie poddawane badaniom i kontrolom, dlatego nie musimy zastanawiać się nad tym, czy są bezpieczne.

Dodatki spożywcze wykorzystywane w przemyśle

Dodatki spożywcze stosowane są do produkcji żywności nie bez powodu. To właśnie dzięki nim możemy dłużej cieszyć się jedzeniem, które bez użycia konserwantów popsułoby się po kilku dniach. Poza tym wpływają na jakość, konsystencję, a nawet wygląd produktów. Na przykład barwniki nadają jedzeniu pożądaną barwę, która sprawia, że potrawy wyglądają apetycznie. Co ciekawe, nie muszą być wcale chemiczne. Jako barwnik może posłużyć przecież sok z buraków czy kurkuma.

Dodatki spożywcze wykorzystuje się w branży mięsnej, cukierniczej, piekarniczej, przemyśle mleczarskim, rybnym i drobiarskim. Uszlachetniają także oleje roślinne oraz tłuszcze zwierzęce.

Dodatki spożywcze od dystrybutorów

W Polsce dopuszczonych do stosowania w żywności jest około 330 różnych substancji dodatkowych. Szeroki wachlarz dodatków spożywczych pozwala producentom uzyskać produkty o pożądanym wyglądzie, zapachu i konsystencji. Najczęściej pozyskują je oni od dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Korzystanie z usług europejskich dystrybutorów jest najlepszym wyborem, ponieważ można mieć pewność co do ich jakości. W końcu muszą spełniać mnóstwo wymogów, a poza tym podlegają kontroli. Pochodzące od nich surowce oraz dodatki spożywcze zazwyczaj pozytywnie wpływają na parametry produktów. Dotyczy to zarówno dodatków naturalnych, jak i syntetycznych, których w przemyśle spożywczym nie brakuje.

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *